Skötselråd

SKÖTSELRÅD FÖR TATUERING
Första dygnet. 

Tag av plasten och tvätta av din tatuering från rester av blod, färg och sårvätska. Använd oparfyrmerad tvål. När du torkar av skall du badda försiktigt över tatueringen med en ren handduk, låt sedan lufttorka.


Detta är för att kroppen skall bilda en sårskorpa som naturligt skyddar tatueringen och håller färgen på plats. Tatueringen är mycket känslig under denna tid, var försiktig samt bär ej åtsittande kläder eller liknande som kan skava emot.

 

När tatueringen är "torr" efter 24 timmar skall du smörja den. Använd Helosan, Bephanten eller annan salva framtagen för tatueringar. Smörj din tatuering ca 2 gånger om dagen sparsamt. Tatueringen skall ej bli dränkt i salva. Ett tunt lager räcker gott och väl så att din tatuering kan andas (få luft).


OBS!!! Ha rena och nytvättade händer när du smörjer/tar på din tatuering. Rena händer är ett måste för att undvika infektioner.


Första veckan.

Efter ett par dagar är det vanligt att tatueringen fått skorpor och flagnar. Detta är helt normalt. Pilla/klia inte på tatueringen. Håll den mjuk och smidig genom att smörja den.

Första månaden.

Du bör inte sola på ca 5-6 veckor och därefter använda hög solskyddsfaktor om du vistas i solen. Bada eller basta ej under tiden när din tatuering håller på att läka.

 

En tatuering kan jämföras med ett öppet sår/skrubbsår. För att din tatuering skall läka så fint som möjligt bör den därför behandlas därefter. 


Läketiden på en tatuering varierar från person till person men är vanligtvis ca 2-3 veckor. Efter denna tid rekommenderas försiktighet i lika lång tid. Lufta tatueringen mycket, då mår den bra under läketiden.